Şimdiye kadar hayalindeki işi bulamamış ya da kariyerine istediğin şekilde yön verememiş olabilirsin. Bugüne kadar duyup da önemsemediğin bazı kilit adımlar, iş arama ya da mevcut işini değiştirme sürecinde seni hayal ettiğin noktaya taşıyabilir. İşte iş arama ve iş değiştirme sürecinde uygulayabileceğin basit adımlar…

Uzun süredir iş arıyorsun ya da sevmediğin işini değiştirmek istiyorsun. Ancak yaptığın iş başvurularından ve girdiğin mülakatlardan istediğin sonucu alamıyorsun. Eğer aklından da sürekli, “Ne yaparsam yapayım iş bulamıyorum” düşüncesi geçiyorsa, bu yazı tam sana göre… Yaşam Koçu Tamer Akın, hayallerine ulaşmak isteyenlerin öncelikle kendilerine olan inançlarının tam olması gerektiğini belirtiyor ve yapılması gerekenleri sıralıyor. 

Hayalindeki işe ulaşmak için benimle iletişime geçen kişilerde en sık karşılaştığım durum, kariyerlerinde bulundukları nokta nedeniyle son derece mutsuz olmaları ve ne istedikleri konusunda net olmamalarından kaynaklanan bir ikilem yaşamaları. Konunun kökenine indiğimizde bu durumun nedeninin, kişinin ailesinin etkisinde yaptığı üniversite tercihlerinin sonucunda, istemediği bir bölümü okuması ve sonrasında da sevmediği bir işi yapması ortaya çıkıyor. Buna bir de kendini yeterince tanımama, yaşam amacını ve değerlerini bilmeme durumu eklenince, kişinin rüzgar nereden eserse o yöne savrulması da kaçınılmaz oluyor. Deneyim eksikliği ya da geçiş yapılmak istenen alandaki deneyim ve bilgi yetersizliği de işe girmek veya işini değiştirmek isteyenlerin sonuç almalarını engelleyen inançlar olarak karşımıza çıkıyor.

Son derece yetkin olduğunuzu düşündüğünüz bir pozisyon için görüşmeye gidip de görüştüğünüz şirketten bir daha haber alamama durumu eminim ki başınıza gelmiştir. Aslında mülakatlarda en sık sorulan soruların çoğunun püf noktaları var. Bizi diğer adaylar içerisinde öne çıkaracak doğru cevapları verebilseydik belki de her şey çok daha farklı olabilirdi.

Aslında her mülakatta sıklıkla sorulan bazı sorular var ve işin gerçeği bunu bildiğimiz halde yeteri kadar hazırlanmıyoruz. Bu soruların cevaplarına önceden çalışmak isterseniz gelin birlikte konuyu inceleyelim.

Şans kavramı, hayatın pek çok farklı alanında olduğu gibi kariyer söz konusu olduğunda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Şans, kariyerinde istediği noktaya gelememiş kişilerin, çevresindeki başarılı insanları eleştirmek için kullandığı temel argümanlardan biridir. Şansın TDK ’da yer alan tanımına baktığımızda ‘’Birtakım rastlantısal olayların nedeni olan güç’’ şeklinde bir açıklama görmekteyiz. Oysaki iş hayatında başarılı olan kişilerin yaşamlarını incelediğimizde başarıya ulaşmak için yıllarını verdiklerini, maddi ve manevi birçok zorlukla karşılaştıklarını ve tüm bu engelleri aşarak şu anda bulundukları noktaya ulaşabildiklerini görüyoruz. İş hayatındaki başarıyı şans faktörüne bağladığımızda ise başarı yolculuğunun arka planını ve ödenen bedelleri göz ardı etmiş olmaktayız.