Sayılı gün göz açıp kapayıncaya kadar geçti ve nihayet üniversiteden mezun oldunuz. Üniversite hayatınız boyunca iş veya staj deneyiminiz olmadıysa, hangi alanda çalışmak istediğinize de henüz karar verememişseniz aksiyon dolu günler sizi bekliyor olabilir. Okul hayatından çıkıp bambaşka bir dünyaya adım atıyorsunuz. Bu yolculukta sırt çantanızda olmasında yarar olabilecek malzemeleri aşağıda özetlemeye çalıştım.

 

  1. Online eğitim almayı düşün. Coursera, Khan Academy, TTNET ProG gibi platformlardan kendini geliştirmek ve CV’ni güçlendirmek istiyorsan sınıf eğitimlerine alternatif olarak çok uygun ücretlerle bu eğitimlere sahip olabilirsin.
  1. İçerik üret. Okuduğun öğrendiğin konuları düzenli bir formatta insanlarla paylaş.  blog açabilirsin ya da Linkedin’de yayınlayabilirsin.

  1. Bir işin iyi olup olmadığına tüm beklentilerini karşılama oranına göre değil sana katabileceği deneyim ve öğrenme fırsatlarına göre karar ver.
  1. Yaptığın iş, yıllarını verdiğin mesleğinin aslında tam da sana göre olmadığını düşündürdüyse kendine yeni bir kariyer planı yap. İşini, sektörünü, mesleğini de değiştirebilirsin.
  1. Bütün yaşamını en hızlı şekilde ve sadece iş bulmaya odaklarsan hayatın kısır döngüye girebilir. Zamanını aktivitelerle dolu dolu geçirmeye çalış. İş sahibi olup para kazanamadığın için kendini evde kalarak cezalandırma.
  1. Bir işe girip çalışırken bir yandan da iş dışında vakit ayırabileceğin hobilerin olsun. Hobilerini gelir getirecek bir duruma getirmek sana kalmış. Böylece ileride iş değiştirmek yada kendi işini kurmak istediğinde kolaylıkla geçiş yapabilirsin. 
  1. Hayalindeki işe daha hızlı ve kolay kavuşmak için bir koçla çalışmayı düşünebilirsin. Rekabetin çok çetin olduğu iş dünyasında böyle bir destek alman seni diğer adaylar karşısında 1-0 önünde olmanı sağlar. 
  1. Yabancı dilinin ortanın üzerinde hatta mümkünse ileri düzeyde olmasını sağla. Günümüz koşullarında Türkiye şartlarında yabancı dil halen sınırlı sayıda kişinin iyi bildiği bir konu olduğu için hayalindeki işe kavuşmanda eşsiz bir güç sağlayacaktır. Öyle ki bazı pozisyonlar için deneyimden bile daha önemli olduğu aşikardır. Eğer imkanın varsa yabancı dilini yurtdışında belli bir süre kalarak yerinde öğren. Alternatif olarak Skype üzerinden yabancı hocalarla pratik imkanı sunan online platformlardan yararlanabilirsin.
  1. Çevreni geliştirmenin yollarını keşfet. Her alanda tanıdıkların senin bir sonraki adımını belirleyecek, mümkün olduğunca çok insan tanıman senin için yeni fırsatlar demektir. Çalışmak istediğiniz sektörle ilgili zirve, seminer ve toplantıları takip edin ve katılın. Bu etkinliklere gittiğinizde yanınızda mutlaka kartvizitiniz olsun. Kartvizit sahibi olmak için işe girmeyi beklemenize gerek yok.
  1. Enerjinizi ve motivasyonunuzu yüksek tutun. İş arama süreci kimi zaman oldukça zaman alıp yorucu olabiliyor. Çok sayıda başvuru ve görüşme yapılmasına rağmen geri dönüş olmaması kişiyi karamsarlığa ve negatif düşüncelere itebiliyor. Bu sebeple her gün düzenli olarak spor yapmaya doğada vakit geçirmeye çalışın. Bu yolculukta sizin durumunuzda bir arkadaşınızın olması motivasyonunuza artıracaktır.
  1. İş aramak için sadece bir platformu kullanıp diğerlerini es geçmeyin. Farklı yollar deneyin. İlana başvurup beklemekten fazlasını yapın ve ilanı olmayan şirketlere de CV göndererek veya telefonla başvuruda bulunun. 
  1. Çalışmak istediğiniz sektörle ve o sektörde çalışan kişilerle ilgili araştırma yapın. (Genel Müdür, CEO, İK Müdürü) Onlarla tanışmak için girişimde bulunun. Bunun en güzel yolu konuşma yapacakları veya katılacaklarını bildikleri bir etkinliği sizin de dahil olmanızdan geçer. İş arayan değil fayda sunan bir yaklaşım sergileyin.