Bugüne kadar sayısız iş başvurusu yaptınız, pek çok görüşmeye gittiniz. Aylardır iş aramanıza rağmen bir türlü hayalinizdeki işe kavuşamadınız. Aşağıdaki maddeler ışığında mevcut durumunuzu değerlendirip yeni bir heyecanla hayalinizdeki işe kavuşmak için harekete geçmeye ne dersiniz?
İşte size hayalinizdeki işe giden yolda yardımcı olacak sorular:
- Doğru bir CV ve ön yazı hazırladınız mı? Kariyer sitelerinin formatı haricinde özgün bir formatta güncel bilgiler içeren bir CV’den söz ediyoruz.
- CV’nizde bugüne kadarki iş tecrübelerinizin detaylı bir şekilde yazdınız mı? Çalıştığınız pozisyondaki görev tanımlarını detaylı ve başvurduğunuz pozisyona uygun şekilde yazılması en sık atlanan noktalardan biridir.
- Başvurduğunuz ilanlar gerçekten size uygun ilanlar mı? Yoksa bir an önce işe girmek için her gördüğünüz ilana başvuruyor musunuz? Özellikle aynı şirkete ait alanınız dışında birden farklı ilana başvurmak İK açısından olumsuz değerlendirilmenize neden olabilir. Ayrıca çok sayıda ilana başvurup herhangi bir yanıt alamadığınızda bu durum sizin motivasyonunuzu düşürecektir.
- İlanlara başvurup beklemekten başka alternatif yollar deniyor musunuz? İşe giriş sürecinizde sözleşme imzalayana kadar iş görüşmelerine devam etmelisiniz. Proaktif bir yaklaşım olarak çalışmak istediğiniz şirketin iş ilanının çıkmasını beklemeyin ve direkt İK’ya başvuruda bulunun. Piyasada pek çok gizli iş fırsatı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
- Kişisel beklentilerinizi çok mu yüksek tutuyorsunuz? İşten beklentileriniz net mi? Burada en sık karşılaşılan durum, çalışma şartlarının hepsinin bizim istediğimiz gibi olacağı bir şirketin var olduğu illüzyonuna kapılmak ve kontrol alanımızın dışındaki faktörlere odaklanmak. Örneğin iş arkadaşlarım dedikodu yapmasın, patronum beni takdir etsin gibi. Beklentilerimiz sonsuz ve kontrolümüz dışındaki faktörlerden oluşunca hayalimizdeki işe kavuşmak da haliyle pek mümkün olamıyor.
- Mülakatlara iyi hazırlanıyor muyum? Mülakatta kendimi iyi ifade edebiliyor muyum? Mülakat süreci, her aşamasına titizlikle hazırlanılması gereken ve öncesinde prova edilmesinde büyük yarar olan bir konu. Katıldığınız her mülakat sonrası mülakat performansınızı değerlendirmeye almanızın gelişiminize katkısı yüksek olacaktır.
- Kişisel özellikleriniz olumlu/gelişime açık yönleriniz neler? Bunların farkında mısınız? Mülakatta karşılaşabileceğiniz belli başlı sorulara önceden hazırlık yapmak çok önemli. Kendinizi tanıma sürecinde çeşitli test ve envanterlerden yararlanmanız özgüvenli bir duruş sergilemenize katkı sağlayacaktır.
- Başvurduğunuz pozisyonun neler gerektirdiğinin farkında mısınız? Farkındaysam kendi özelliklerim ile pozisyonun gerektirdiklerini örtüştürüp karşı tarafı bu işe uygun olduğuma ikna edebiliyor muyum? Başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere sahip olmanız ve bunu karşı tarafa göstermeniz mülakat sürecindeki en önemli noktalardan biridir. Bu yetkinliklere sahip olduğunuzu karşı tarafa örneklerle anlatabilirseniz önemli bir avantaj yakalarsınız.
- Ücret beklentiniz başvurduğunuz şirketin maaş skalasının neresinde kalıyor? Şirkete görüşmeye gitmeden önce araştırma yapmak eğer varsa o şirkette çalışan tanıdıklarınızdan bilgi almak çok yararlı olacaktır. Beklentiniz şirketin ücret skalasının çok üzerindeyse diğer koşullar olumlu bile olsa sonuca ulaşmanız zorlaşacaktır.
- Size ve kariyerinize katkısı olabilecek kişisel blogunuz veya web siteniz varsa mutlaka özgeçmişte yer verin.
- Referanslarınız ne durumda ? İşe girme sürecinin en hassas noktalarından biri olan referans kontrolü için paylaştığınız isimler iş arayışınızdan haberdar mı? Özellikle eski işinizdeki performansınız, kişisel özellikleriniz ve işten ayrılma nedeniniz konusunda referanslarınızla aynı dili konuşmanız çok önemli.
- İş deneyimlerinizin tutarlılığı Şu anda çalışmak istediğiniz işle herhangi bir bağlantısı olmayan, kısa süreli ve farklı alanlardaki iş deneyimleri İK açısından soru işareti oluşturabilir. Bu soru işaretlerinden kurtulabilmek adına çalışmak istediğiniz alanla ilgili deneyim, eğitim ve çalışmaları arttırmak önemlidir. Bunun yanı sıra geçmiş iş deneyimlerinizle çalışmak istediğiniz pozisyon arasında ortak noktaları vurgulamak da yararlı olacaktır.