Yeni bir iş sahibi olabilmek için hazırlayıp gönderdiğiniz CV'lerin büyük bir kısmı yazım aşamasında gözden kaçmış hatalar yüzünden okunmadan çöpe gidiyor. Oysaki CV hazırlarken bazı noktalara dikkat ederek bu durumu aşmamız mümkün olabilir. 

CV hazırlarken doğru yazılması gereken detayları gelin birlikte inceleyelim. 

  1. Başarı odaklı kariyer hedefi : Bu bölüme takım oyuncusu, stratejik düşünen, çözüm odaklı gibi kişisel özelliklerinizi yazmanın sizi diğerlerinden ayırt edici bir yanı bulunmuyor. Gerçekten çözüm odaklı olma özelliğinizi öne çıkarmak istiyorsanız başarılarınızdan bahsederken buna da değinmeniz daha uygun olacaktır. Ayrıca eğer CV’nizi mail yoluyla iletiyorsanız hangi bölüme ve pozisyona başvurduğunuzu ve başvurduğunuz pozisyona ne katabileceğinizi yazmanız çok önemli.

  1. Kişisel bilgiler: Profesyonel olmayan özel hayata dair bilgiler belli sınırlar dahilinde verilmeli. Bu tip bilgileri görüşme akışına göre yeri geldiğinde ve size bir katkısı olacaksa paylaşmanız daha uygun olacaktır.
  1. Hobiler: Bu kısımda sizi diğer adaylar arasında farklı kılacak hobilerinizi yazmalısınız. Örneğin müzik dinlemek yerine eğer yapabiliyorsanız gitar çalmak yazabilirsiniz. Eğer böyle bir hobiniz yoksa en kısa sürede yeni bir hobi edinmeyi düşünebilirsiniz. Profesyonel olarak bir spor dalıyla ilgilenmeniz de sizi diğer adaylardan farklı kılarak öne çıkaracaktır. 
  1. Fotoğraf: CV’nizde vesikalık formatta güncel bir fotoğrafınız olmalı. Fotoğrafınızın uygun bir kıyafetle uygun bir ortamda çekildiğinden emin olun. İşle ilgili ciddiyetinizi yansıttığından ve ilk izlenim açısından çok önemli olduğundan bu konuya gereken özeni mutlaka gösterin.
  1. Çalışmak istediğiniz alandan farklı iş tecrübeleri: Üniversite yıllarında ve sonrasında deneyim ve para kazanmak için yaptığınız, şu an çalışmak istediğiniz işle bir ilgisi olmayan işlere CV’nizde  yer vermemenizde yarar var. Eğer o işte çalıştığınız süre uzunsa ve çalışmak istediğiniz işle bağlantısını kurabiliyorsanız yazmayı düşünebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta en azından 6 ay-1 yıl süreyle o işte çalışmış olmanızdır. Bu tip alan dışı iş deneyimleriniz özellikle mezuniyet sonrasında, çok sayıda ve uzun süreliyse kariyer bütünlüğünüzü bozmayacak bir bağlantıyla  CV’nizde yer verebilirsiniz.
  1. İletişim bilgilerinin güncel ve size ait olması: CV’nizde verdiğiniz iletişim numarası ve mail adresi güncel olmalıdır. Maillerinizi düzenli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Mail adresiniz mümkünse adınızı ve soyadınızı içermeli ve resmi bir formatta olmalıdır. Gençlik döneminizde almış olduğunuz romantik.serseri gibi bir mail adresiyle İK tarafında olumsuz bir algıya neden olabilirsiniz. İş fırsatlarının ne zaman geleceği belli olmadığı için mesai saatlerinde telefonunuzu kapalı tutmamaya özen göstermelisiniz. Gelen iş görüşmesi daveti telefonunu o an karşılayamadığınızda sonradan ilgili şirkete ve kişiye ulaşmanız oldukça zor olabilir.
  1. İmla hataları: İş arayanların yaptığı en büyük hata CV’yi hazırlarken özensiz davranmaları ve CV’nin bolca imla, noktalama ve dilbilgisi hatası içermesi. CV’yi inceleyen kişi ister istemez “Daha kendi okuduğu bölümün ismini doğru yazamayan bir adaydan bize nasıl bir fayda gelebilir?” diye düşünüyor.