Son derece yetkin olduğunuzu düşündüğünüz bir pozisyon için görüşmeye gidip de görüştüğünüz şirketten bir daha haber alamama durumu eminim ki başınıza gelmiştir. Aslında mülakatlarda en sık sorulan soruların çoğunun püf noktaları var. Bizi diğer adaylar içerisinde öne çıkaracak doğru cevapları verebilseydik belki de her şey çok daha farklı olabilirdi.

Aslında her mülakatta sıklıkla sorulan bazı sorular var ve işin gerçeği bunu bildiğimiz halde yeteri kadar hazırlanmıyoruz. Bu soruların cevaplarına önceden çalışmak isterseniz gelin birlikte konuyu inceleyelim.

  

1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Kendinizle alakalı bir özet yapın ve kişisel bilgiler paylaşmayın. Kim olduğunuzu, nerede ne okuduğunuzu, özetle deneyimlerinizi anlatın ama bunu önceden prova edin ki takılmayın ve kısa tutabilin.

2. Sizce en güçlü yönleriniz nelerdir?

Kendinizi ne kadar tanıdığınızı ölçmek adına sorulmuş bir soru. Bu soruyu pozisyonun gerektirdiği yetkinliklere göre kendi güçlü yönlerinizle ilişki kurarak yanıtlamanız en iyisi olacaktır. Güçlü yönlerinizi bir seferde rahat ve kendinden emin bir şekilde söyleyebilmek için mülakat öncesinde çeşitli envanterlerden yararlanabilirsiniz. Güçlü yönlerinizi anlatırken objektif bir şekilde aşırı abartıya kaçmamanızda yarar var.

3. Peki sizce zayıf yönleriniz nelerdir?

Açık vermeden cevaplamanız gereken keskin bir soru. Pozisyonun nitelikleriyle ters düşen bir şeyler söylemeyin. Örneğin işin planlama kısmına biraz fazla vakit ayırdığınızı paylaştıktan sonra işin tamamlanmasını kısaltan uygulamalar yaparak işi gereken sürede tamamladığınızı söyleyebilirsiniz. 

4. Eski işinizden neden ayrıldınız ?

İşten ayrılma nedeniniz ne olursa olsun bir önceki işvereniniz ve yöneticiniz hakkında asla kötü konuşmayın. Ayrılma nedeninizi de pozitif bir şekilde ifade etmeye çalışın. Ayrılma nedeni olarak; “Yükselme şansım yoktu, kariyerimi ilerletmek istiyorum” veya “Şirket küçülmeye gitti, pozisyonum kapandı” gibi bir cevap uygun olabilir. Referans kontrolünde sorun yaşamamak adına ayrıldığınız şirketteki yöneticinizle önceden konuşup işten ayrılma nedeninizle ilgili aynı söylemlerde bulunmanız çok önemli bir nokta. 

5. Stresle nasıl başa çıkarsınız?

Stresin hayatta kalabilmemiz için gerekli bir unsur olduğundan ve belli bir miktarının başarımıza katkıda bulunduğundan bahsedebilirsiniz. Stresi yönetebilmek için spor yaptığınızdan ve doğada vakit geçirdiğinizi ayrıca beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ettiğinizi söyleyebilirsiniz.  

6. Çalışmak için bizim şirketi tercih etme nedeniniz nedir?  

Bu soruya cevap verirken şirketi yeterince tanımanız ve değerlerini bilmeniz çok önemli. Kişisel değerlerinizle şirketin değerleri arasında bir bağlantı kurarak bu soruya cevap vermelisiniz. Örneğin şirketin yenilikçi ve liderlik değerlerine sahip olmasıyla sizin de bu değerlere verdiğiniz önem üzerinden bir açıklama yapabilirsiniz.   

7. Sizi neden işe almalıyız?

O işe kabul edilirseniz şirkete katacağınız değeri anlatın. İşin gerektirdiği niteliklerin ötesinde fazladan şirkete katabileceğiniz ve size özel avantajları sıralayın. Örneğin İnsan Kaynaklarıyla ilgili bir pozisyon için görüşüyorsanız ve sizin diğer adaylardan farklı olarak koçluk sertifikanız varsa mevcut görev tanımınızdaki işlere ek olarak çalışanlara koçluk desteği de sunabileceğinizi söyleyebilirsiniz. 

8. Beş yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bu soruya vereceğiniz cevap başvurduğunuz pozisyonun kariyer hedefiyle örtüşmeli. Tabi şirket içerisinde bu pozisyonun kariyer haritasını görüşme sırasında tam bilemediğinizde genel geçer bir cevap vermeniz uygun olacaktır. Pazarlama Uzmanı pozisyonu için görüşme yapıyorsanız Pazarlama Yöneticisi olmak istediğinizi söyleyebilirsiniz. 5 yıl çalışıp para biriktirdikten sonra istifa edip restoran açacağım gibi bir cevap sürecin olumsuz noktalanmasına neden olabilir.

9. Maaşla ilgili beklentiniz nedir?

Maaş konusu mülakat sürecindeki en hassas başlıktır. Pek çok işveren mülakat öncesi doldurmanızı istedikleri formda önceki işinizde aldığınız maaşı ve maaş beklentinizi yazmanızı istiyor. Eğer mülakat öncesinde herhangi bir yerde maaşla ilgili bir bilgi verirseniz üzerinde konuşacak bir kozunuz kalmaz. Bu sebeple mülakatta sıra maaş kısmına geldiğinde önceki işinizde aldığınız maaşı söylemek yerine beklentinizi ifade etmelisiniz. Beklentinizi ifade etmeden önce de şirketin sunduğu yan hakları sormanızda yarar var. Böylece yan haklara göre talep ettiğiniz ücrette esneklik göstermeniz mümkün olabilecektir. Maaş beklentinizi her zaman istediğiniz tutarın bir miktar üzerinde söylemenizi öneririm. Örneğin 3000 TL maaş beklentiniz varsa 3500 TL diyebilirsiniz. İşverenin ücret skalasını önceden öğrenmek bu pazarlıkta size çok yarar sağlayabilir. Maaş konusunu tamamen işverenin inisiyatifine bırakmak hak ettiğiniz parayı alamamanıza ve işteki motivasyonunuzun düşmesine neden olabilir.